3 sprankelende fietsroutes in Vlaams Brabant

27 jul 2016

De Knooppunter Cafébox is ondertussen al een tijdje gedoopt en in ons voorsmaakje zijn we aanbeland in Vlaams-Brabant, je weet wel van de geuze, en van de Hoegaarden, en ja van de Stella natuurlijk. Genoeg gekende brouwsels dus voor 3 sprankelende tochten!

1. Sporen door de Hoppestreek: De Hoppestreek, da’s toch de regio van Poperinge? Klopt, maar weinig mensen weten dat er in een gouw van Vlaams-Brabant ook nog welig hopperanken getierd hebben, met name langs de as Aalst-Affligem-Asse. De rode draad tijdens deze fietslus is de Leirekensroute, een voormalige spoorlijn. Vandaag zijn er niet zoveel hoppevelden meer te zien, maar de vele brouwerijen zijn wel gebleven. Onderweg kom je zowel langs Palm, De Block, Bosteels en Affligem. En stop zeker ’s langs één van de als fietscafé heringerichte oude stationnetjes. Proost!

Bekijk de route & knooppunten

2. Een neus voor geuze: Als je één biersoort mag linken met Vlaams-Brabant, dan is het wel de “lambiek”, een bier dat uitsluitend in het Pajottenland en de Zennevalei wordt gebrouwen en de basis vormt voor de vermaarde geuze- en kriekbieren. Vanuit het verstedelijkte Dilbeek kom je al vlug in een groene, heuvelachtige regio met authentieke cafeetjes en geuzebrouwerijen. Bijna even vermaard als de typische biertjes is het café “In de Verzekering tegen de Grote Dorst”. Open op zon- en hoogdagen tussen 10u-13u30 en bekend tot ver buiten de landsgrenzen.

Bekijk de route & knooppunten

3. De wieg van witbier en suiker: Vlaams-Brabant is natuurlijk ook de bakermat van die internationale speler binnen het Belgische bierpatrimonium, de Stella Artois. Maar waar de Hagelandse heuvels overgaan in de vruchtbare bieten- en tarwevelden van Haspengouw rijpt ook de “Witte van Hoegaarden”.  Hoegaarden groeide dankzij haar witbier uit van klein dorp tot welvarende stad, verscholen in de vallei van de Grote Gete. Verderop ligt Tienen, al even bekend voor zijn Tiense suiker. Indertijd werden de suikerbieten massaal aangevoerd via de IJzeren Weg die je op deze tocht volgt tot Neerlinter. Wie weerstaat de verleiding van witbier en suiker?

Bekijk de route & knooppunten

 

 

Vind nog meer fietsplezier met de Knooppunter Cafébox! 

Deze fietsbox verzamelt per Vlaamse provincie 6 à 9 unieke knooppuntenroutes, telkens uitgewerkt in een lange en een korte versie. Elke vouwkaart in deze box bevat bondige informatie over wat er te zien en te beleven valt langs het traject: interessante plekken, echte biercafés, authentieke kroegen en brouwerijen die een bezoek verdienen.

Daarnaast vind je in deze box tal van tips om even op adem te komen op een leuk terras of in een restaurant met een hart voor bier. Je verneemt ook waar er op de eindlocatie of in de buurt ervan een leuk terrasje te vinden is waar je bij wijze van après-vélo honderduit kan nagenieten van de tocht die je maakte.

Knooppunter Cafébox -  € 34,99