3 "buitenlandse" routes langs fietsknooppunten

3 aug 2016

Even over de landsgrens piepen, het voelt altijd aan als op reis zijn. Daarom selecteren we tijdens deze zomerweken 3 “buitenlandse knooppunttochten”. Zo heeft wie in Vlaanderen blijft, toch even het gevoel ‘s “weg van huis” te zijn.

1. De Voerstreek in een notendop: De Voerstreek is en blijft het buitenbeentje van Limburg. Geprangd tussen de provincie Luik en de Nederlandse provincie Zuid-Limburg biedt dit klein lapje Vlaanderen een lappendeken aan golvende landschappen en unieke panorama’s. De tocht, met start in Moelingen, voert je langs de zes pittoreske Voergemeenten én het Nederlandse kerkdorp Mesch en de buurtschap Hoog-Caestert, beiden gelegen aan het riviertje Voer. Wie raakt niet in vervoering van deze tocht?

Bekijk de routes & knooppunten

2. Het Bels Lijntje: Ooit verbond de spoorlijn het “Bels Lijntje” Aarschot via Turnhout met het Nederlandse Tilburg. Nu fiets je vanuit Turnhout over de grens naar Baarle, naar eigen zeggen “het meest merkwaardige dorp ter wereld”. Deze gekende legpuzzel van dertig stukjes Nederland (Baarle-Nassau) en België (Baarle-Hertog) is een waar curiosum voor (amateur)geografen en liefhebbers van landsgrenzen. Met zijn historische monumenten, groene omgeving en merkwaardige geschiedenis lokt dit fraai dorp veel toeristen. “Het Bels Lijntje” doorsnijdt verder het typische landschap van de Kempen, met haar bosgebieden, beekdalen en vennen.

Bekijk de routes & knooppunten

3. Hopvelden, kunst en trappisten in de schaduw van de Schreve: In de Westhoek wordt de lijn tussen België en Frankrijk niet gewoon ‘grens’ genoemd maar ‘schreve’, een woord dat in heel Vlaanderen nog gebruikt wordt in “over de schreef gaan”. Tijdens deze tocht hoef je letterlijk noch figuurlijk over de schreef te gaan. Je fietst immers kilometers lang net naast en zelfs pal op de grens. Het is een streek met een aparte sfeer, typisch aan andere “grensgevallen”. Geniet van de hopvelden, de kunst op en rond het Watouse dorpsplein, de onzichtbare trappisten van Westvleteren en hun hemelse biertjes.

Bekijk de routes & knooppunten